IZB richt noodfonds op

hulp‘Als er niets tussenkomt, wordt ze haar zolderkamertje uitgezet.’

De coronacrisis heeft de wereld op z’n kop gezet en vergt maximale flexibiliteit van iedereen. De nood is hoog en tegelijkertijd lopen we tegen allerlei beperkingen aan als we de handen uit de mouwen willen steken. De IZB ervaart hetzelfde. Daarom hebben we een noodfonds opgericht voor missionair-diaconale hulp.

Van onze werkers in het land horen we schrijnende verhalen, vooral vanuit onze missionaire plekken in achterstandswijken. Neem bijvoorbeeld Rotterdam-West, waar Nico van Splunter werkt als buurtpastor in onder meer Spangen. In deze crisisweken draait hij overuren om, samen met gemeenteleden en vrijwilligers, bewoners bij te staan.

‘De nood, die er altijd al was, wordt door de crisis veel meer zichtbaar’, zegt Nico. Hij vertelt over een vrouw afkomstig uit Moldavië. Haar kinderen wonen daar, bij haar 70-jarige moeder; de oudste zoon is gehandicapt. Ze probeert hier in Nederland via werk in de kassen geld te verdienen om hen te onderhouden. Maar de crisis heeft roet in het eten gegooid. Ze verkoopt nu alleen nog wat straatkranten. Als er niets tussenkomt wordt ze binnenkort haar zolderkamertje uitgezet, omdat ze de huur niet langer kan betalen. ‘Ze vertrouwt haar situatie aan God toe, maar is eigenlijk aan het eind van wat ze kan dragen’, meldt een van de diakenen van Geloven in Spangen. ‘Ik weet dat ik niet de hele wereld op mijn nek kan nemen, maar ik ervaar dat God haar op mijn pad heeft gebracht. Ik ben al blij dat ze twee keer per week bij ons kan aankloppen voor een gratis afhaalmaaltijd, maar tegelijk is er veel meer nodig.’

izbZomaar een ander voorbeeld vinden we in het Inloophuis in Maastricht waar ds. Ron van der Spoel actief is. De reguliere bezoekers daarvan hebben het deze dagen extra zwaar. ‘Het enige contact dat sommigen hebben is met ons, zeker nu. Familie is vaak helemaal niet in beeld. Er zitten notoire zorgmijders tussen die niet naar de opvang gaan en eigenlijk nergens terecht kunnen. Die onder normale omstandigheden een beker koffie bij AH of in de bieb kunnen halen maar nu dus niet.’

Zo zijn er helaas meer verhalen. De IZB wil hierin graag helpen. Daarom dit noodfonds om de meest kwetsbaren nabij te zijn met missionair-diaconale hulp. We hopen dat kerken het noodfonds willen ondersteunen. Uiteraard stellen we ook bijdragen van individuele gevers zeer op prijs!

Dat kan via www.izb.nl/hulpdichtbij of op IBAN: NL26 RABO 0302 206 191 t.n.v. IZB o.v.v. ‘Fonds Hulp Dichtbij’

Geplaatst op 24 April 2020

*alle velden zijn verplicht*

Hervormd Sommelsdijk gebruikt uw gegevens alleen om te bepalen of u wel of geen toegang krijgt tot bepaalde delen van onze website. Wij respecteren de privacy van alle gebruikers van onze website.

Inloggen