gzb Zijn onze kerkdiensten niet al te formeel?

Tien dominees uit Egypte bezochten in januari tien Nederlandse gemeenten. Wat viel hen op?

“Ik proefde bij de predikanten een zekere aarzeling bij de Nederlandse kerkdiensten: is het niet al te formeel en traditioneel? In Egypte kan een predikant bijvoorbeeld tijdens de dienst gewoon één van de gemeenteleden in de bank vragen een gebed te doen, maar in Nederland is dat in de meeste kerken ondenkbaar.”(Willem-Jan de Wit, GZB’er in Egypte)

“Het was heel bemoedigend om te zien dat de kerk elk weekend vol zat! Natuurlijk hebben we het ook gehad over de leegloop in Nederland en de uitdaging van de secularisatie. Wat mij opviel was het consistoriegebed aan het begin en het einde van de dienst. Wij zijn dat niet zo gewend en geven aan het einde van de dienst iedereen een hand. Beide tradities zijn natuurlijk mooi, dus ik denk dat ik het ga combineren: aan het begin van de dienst samen bidden met de ouderlingen, maar natuurlijk aan het einde wel alle mensen persoonlijk blijven groeten.” (ds. Emil Bassaly, Egypte)

Meer weten over het werk van de GZB? Kijk op www.gzb.nl.

Geplaatst op 8 March 2019