Zending verbindt

gzbWie is onze naaste?

Gerard de Wit, zendingswerker van de GZB in Duitsland: "Waar vinden we onze naasten die we het goede nieuws mogen brengen en/of waarmee we samen mogen zoeken naar de betekenis van dit goede nieuws? Ik denk in eerste instantie in onze natuurlijke relaties. Op ons werk, in onze buurt, op het schoolplein, etc. Jezus’ opdracht is: deel je leven met hen. Bouw relaties. Wees oprecht in hen geïnteresseerd. Durf kwetsbaar en open te zijn. Stel vragen en nodig zelf ook uit tot vragen stellen. Deze opdracht aan de eerste discipelen is anno 2018 niet gereduceerd tot ‘betaalde zendelingen’. Het is een opdracht voor ons allemaal, ongeacht of we onszelf daarvoor geschikt achten of niet. Discipel zijn leer je onderweg.

Misschien vind je deze opdracht al groot zat. Een collega-zendeling ging nog een stap verder in het beantwoorden van de vraag waar wij onze naasten vinden. Hij vroeg zich hardop af: ‘Kan het zijn dat veel christenen hun verlangens in de verkeerde volgorde hebben staan? Waarom zijn christenen zoveel bezig met stappen maken op de welvaartsladder? Betere baan, grotere auto, mooier huis. Is de focus dan niet veel te veel ‘ik-zoek-comfort-gericht’? Met rijkdom en welvaart is op zichzelf niets mis, maar wordt er wel eens gevraagd als iemand verhuisplannen heeft: ‘Heere, op welke plek kan ik vrucht dragen?’, in plaats van: ‘Heere, waar kan ik met mijn budget het meest genieten?’ Wie kijkt naar de stadsplattegrond en zoekt uit waar de meeste armoede en onrecht heerst en gaat daar tussen wonen? Of focussen ook wij als christenen vooral op die grotere tuin en hoge schutting voor de privacy en rust? Is de volgorde van onze fundamentele verlangens nog in orde of is het ‘genieten’ voor ons een groter doel (geworden) dan het ‘dienstbaar en vruchtbaar zijn’?”

Vragen die ons tot nadenken stemmen. Meer lezen over dit onderwerp? Kijk op www.gzb.nl/gerardenjannekedewit

Geplaatst op 19 October 2018

  • Aanmaken

Hervormd Sommelsdijk gebruikt uw gegevens alleen om te bepalen of u wel of geen toegang krijgt tot bepaalde delen van onze website. Wij respecteren de privacy van alle gebruikers van onze website.

Inloggen