Zending verbindt

gzbAls ik door mijn dood anderen kan redden…

Zeven kogels hadden een eind gemaakt aan het leven van de jonge voorganger. De moordenaar (een jongen van 21) had daarmee wraak genomen op de dood van zijn familielid, vijf jaar daarvoor.

Aad van der Maas, zendingswerker van de GZB in Albanië, ging onlangs voor in de gemeente van deze voorganger.

In Noord-Albanië geldt namelijk de code van de ‘Kanun’, een eeuwenoude wet. Het leven wordt gezien als heilig. Als dat wordt afgenomen, kan dit nooit worden vergeven, behalve als er opnieuw een leven van de tegenpartij (alle mannen uit die familie) wordt afgenomen. Tijdens het communisme had de dictator Hoxha deze traditie weten te onderdrukken. Maar vanaf de jaren ’90 laaide het weer in alle hevigheid op en zijn er inmiddels duizenden slachtoffers gevallen.

De enige manier om jezelf tegen de dreiging van bloedwraak te beschermen, is door je op te sluiten in je eigen huis. Ook de voorganger had dat gedaan. Hij had dat 4 jaar volgehouden, maar uiteindelijk had hij besloten dat hij een taak had voor zijn kerk. Een paar weken voor zijn dood had hij nog gezegd: ‘Het heeft geen zin dat ik alleen maar leef als een gevangene in mijn eigen huis. Ik ben de enige in mijn familie, die bereid is om te sterven. Als dit de andere mannen van mijn familie kan redden, dan moet het maar zo zijn…!’

En zo was het gegaan. Anderhalf jaar had hij zijn kerk nog mogen dienen. Tot die vreselijke dag van de afrekening. De impact van de moord op de familie en de kerk was groot. Verdriet, pijn, verwarring. Maar de dood van de voorganger zorgde er tegelijkertijd ook voor dat er vrijheid kwam voor de andere 24 mannen van de familie, die al die jaren met angst hadden moeten leven. Ze waren niet langer gevangenen in hun eigen huis. De prijs was betaald en de vloek op de familie was hiermee weggenomen…

Geplaatst op 29 June 2018

  • Aanmaken

Hervormd Sommelsdijk gebruikt uw gegevens alleen om te bepalen of u wel of geen toegang krijgt tot bepaalde delen van onze website. Wij respecteren de privacy van alle gebruikers van onze website.

Inloggen