Zending wereldwijd

Waar ligt onze focus?gzb

Zending is niet altijd een successtory... Lees het verhaal van Reinout en Arenda van Heiningen, zendingswerkers in Thailand.

Phii werd vorig jaar april gedoopt. Ze gaf een mooi getuigenis met de woorden: ‘Ik geloof dat Jezus voor mijn zonden gestorven is. Hij heeft mijn straf gedragen aan het kruis.’ Haar leven was een puinhoop, omdat ze net gescheiden was van haar drugsverslaafde man en omdat ze veel schulden had. Ze kwam trouw naar de kerk en Arenda had haar geholpen met de praktische voorbereidingen om elke zondag iets voor de kinderen te doen. Voor haar huis opende ze een winkeltje en restaurantje. Aan iedereen die kwam eten vertelde ze het evangelie.

Sinds een paar maanden kwam ze ineens niet meer naar de kerk. Ze was hard aan het werk om geld te verdienen om schulden af te lossen. Er was bijna geen contact meer met haar te krijgen. Toen ik een paar weken geleden bij haar op bezoek ging, was het een moeilijk gesprek. Haar onverstandige manier om met geld om te gaan had de problemen alleen maar groter gemaakt. Ik vroeg haar: ‘Wat betekent Jezus op dit moment voor je?’ Ze keek me aan en zei: ‘Ik zou het niet weten. Hij heeft me niet van mijn problemen af geholpen. Ik heb geen idee wat ik nu nog aan hem heb.’ ‘Had je Hem alleen nodig om je problemen op te lossen dan?’ vroeg ik. Ze kon er geen antwoord op geven. Het gesprek eindigde teleurstellend.

Een paar weken later werd ik gebeld door Phoo Od. Hij zei: ‘Als Phii je belt moet je niet opnemen hoor?’ ‘Waarom niet?’ vroeg ik. ‘Ze is betrokken geweest bij een grote drugsdeal, ze heeft duizenden euro’s geleend van mensen uit het dorp en is nu op de vlucht. Ze kan nooit meer hier terug komen.’Ik kon de teleurstelling in zijn stem horen. Zelf waren we ook teleurgesteld.

Een paar dagen later las ik 2 Korinthe 4. Paulus schrijft een aantal keren in dat hoofdstuk: ‘We verliezen de moed niet.’ Paulus had ook met uitdagingen te maken. Zwaardere dan wij. Maar zijn focus was op de dingen die we niet kunnen zien. Want de dingen die we zien zijn tijdelijk (vers 18). Met die bemoediging gaan we weer verder. Niet focussen op resultaat wat we zien. Maar onze ogen gericht op hetgeen we niet zien! Onze focus op het eeuwige!

Meer lezen over het werk van Reinout en Arenda van Heiningen? Kijk op http://vanheiningenthailand.blogspot.nl/

Geplaatst op 31 July 2017