Zending wereldwijd

Jaren gebeden om een zendingswerkergzb

Willem en Joanne Folmer, die door de GZB zijn uitgezonden naar Congo, zijn een aantal maanden terug naar Itendey verhuisd, een klein dorpje in een regenwoud dat ongeveer 1,5 keer zo groot is als Nederland. Wat dieper in het regenwoud wonen met name Pygmeeën, één van de oudste bevolkingsgroepen van Afrika.

“Het lokale kerkje van de Communauté Emmanuel staat naast het ziekenhuis. De eerste zondag dat wij er waren, werden er een aantal kin­deren (tieners van 12-18 jaar) gedoopt in de rivier. Onder luid zingen gingen de kinderen kopje onder in het bruine water en even later zaten ze in hun mooie kleren vooraan in de kerk. Het is een gemeente van ongeveer 40 volwassenen en minstens zoveel kinderen. De dienst op zondag duurt 2,5 uur, waarvan het eerste uur gepland is voor het optreden van de verschillende koren. We genieten altijd erg van de Congolese muziek, alleen de versterker is voor ons - nogal zacht gezegd - overbodig.

De kerkenraad legde ons uit dat ze al enkele jaren gebeden en gezocht hadden naar een zendingswerker en dat ze onze komst ervaren als een antwoord op hun gebed. Wij zijn zelf elke keer weer bemoedigd door het positieve contact dat we hebben met de lokale pastors en de kerken­raad. De kerk wil ook graag meer doen voor de Pygmeeën in de regio. Er is al een pastor die evangelisatie onder Pygmeeën als een specifieke taak heeft. Het is heel moeilijk om hen te bereiken met het evangelie en al helemaal om hen uit te nodigen naar de kerk te gaan. We hebben met deze pastor ook een Pygmeeënkamp bezocht. Het was een mooie ervaring en leuk om met de Pygmeefamilies in contact te komen. Maar ook heftig om te zien hoe ontzettend arm en simpel ze leven. Meer dan een T-shirt, een pan en een klein hutje van riet (dat niet waterdicht is) hebben ze niet.”

Meer lezen? Kijk op www.gzb.nl/congo.

Geplaatst op 18 May 2017