Zending wereldwijd

Opnieuw een plaats van vertrouwen en houvast

gzbDe GZB steunt in Parijs een gemeentestichtingsproject dat geleid wordt door ds. Samuel Foucachon. Hij is sinds 2012 bezig een nieuwe gemeente op te bouwen in het Quartier Latin, hartje Parijs dus.

Onlangs bezocht ds. Arie de Fijter samen met negen andere predikanten deze gemeente: “In Parijs staan prachtige historische kerkgebouwen, maar het aantal kerkelijke gemeenten per inwoner is erg laag. We hadden met ds. Fouchachon een aantal heel inspirerende gesprekken over zijn visie, plannen en werk.”

“Ds. Fouchacon bereikt met zijn gemeente jonge, hoogopgeleide Parijzenaars. Hoe? Door hen te laten zien dat het protestantse geloof een geloof is met oude wortels. Zijn sleutelwoord is revitaliseren: nieuw leven blazen in wat leeg is. Afstoffen en herwaarderen wat vergeten is. En in dat alles: God vinden. Foucachon gaat met Parijzenaars in gesprek over de geschiedenis van hun stad. En wijst daarbij op de belangrijke rol van de Reformatie in Parijs. Zijn kerk is een nieuwe kerk. Maar zijn kerk wil tegelijk een ‘oude’ kerk zijn: een kerk met diepe wortels. Daarmee heeft ds. Foucachon oog voor Parijzenaars. Want bij hen wekt een nieuwe, eigentijdse kerk, die zomaar ‘ineens’ ontstaat, vooral argwaan op. Terwijl een kerk met diepe historische wortels vertrouwen wekt. Die benadering zette me aan het denken. Zou dat in Nederland ook werken, vroeg ik me af? Veel Nederlanders hebben een wantrouwende verhouding tot de geschiedenis, en de rol die de kerk daarin had. Kan de kerk, met haar lange geschiedenis opnieuw een plaats van vertrouwen en houvast worden?”

Zie voor meer informatie over deze nieuwe gemeente in Parijs: www.gzb.nl/parijs

Geplaatst op 11 December 2017

  • Aanmaken

Hervormd Sommelsdijk gebruikt uw gegevens alleen om te bepalen of u wel of geen toegang krijgt tot bepaalde delen van onze website. Wij respecteren de privacy van alle gebruikers van onze website.

Inloggen